Ballen

Wat is de perfecte padelbal?

Padelballen

Padelballen zijn een belangrijk onderdeel van de sport en kunnen een enorme impact hebben op het spel. Er zijn veel verschillende soorten padelballen, maar eigenlijk zien ze er allemaal hetzelfde uit. Om tot de perfecte bal te komen is het goed om een aantal eigenschappen van verschillende padelballen te beschrijven. Lees verder om erachter te komen wat de perfecte padelbal voor jou is.

Kenmerken van een padelbal

De binnenkant van de bal is altijd van rubber. Tegenwoordig zijn de meeste padelballen op de markt gevuld met gas of stikstof. Het verschil zit hem vooral in het gebruik van de verschillende vezeltypes. Vilt wordt vaak gebruikt. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen een natuurlijke en synthetische vezel. De natuurlijke vezels zijn vaak van schapenwol.

Er zijn twee soorten padelballen: normale snelheid en hoge snelheid. Voor een betere snelheid en veerkracht hebben snelle padelballen een hogere druk en korter vilt. Deze ballen zijn vooral geschikt voor spelers van gemiddeld en gevorderd niveau.

Door een lagere druk en een langer vilt wordt de snelheid van een padelbal gedempt. Deze zijn geschikt voor beginners, maar kunnen natuurlijk ook door ervaren spelers gebruikt worden.

De bal moet een bepaalde hoogte stuiteren om als padelbal te kwalificeren. Hiervoor wordt een test gedaan waarbij de bal van een hoogte van 2,54m valt. Het is de bedoeling dat de bal terug stuitert tot een hoogte van 135 tot 145 centimeter.

Het gewicht van een padelbal moet tussen de 56 en 59,4 gram liggen. Daarnaast moeten ook de specificaties qua druk en afmetingen kloppen. De druk moet bijvoorbeeld tussen 4,6 en 5,2 kg per vierkante centimeter zijn. Voor de afmetingen moeten padelballen een diameter hebben tussen 6,35 en 6,77 centimeter.

 

Hoe lang gaat een padelbal mee?

Wanneer je het nieuwe blik padelballen opent, hoor je een geluid, namelijk een ‘zijn’ gemompel. Dit komt doordat perslucht uit de bus verdwijnt. Padelballen worden meestal verkocht in een bus onder druk. De fabrikanten van ballen vullen lucht aan om de ballen niet te laten leeglopen.

Je vraagt je misschien af waarom ballen zo snel druk verliezen? Dit heeft te maken met hoe ballen worden geproduceerd en hoe ze worden gebruikt. Hoogte, vochtigheid, temperatuur, speelstijl en baanoppervlak hebben allemaal invloed op de levensduur van de bal.

De duur van een padelbal in de vorm waarin deze wordt afgeleverd valt een beetje tegen. Na een tijdje verliest een padelbal druk en nemen de prestaties af. Na één spel kun je erop rekenen dat de ballen een kwart van hun druk verliezen, waardoor ze minder stuiteren.

Een padelbal moet eigenlijk tussen 2 en 4 uur (één of twee wedstrijden) worden vervangen. De meeste spelers geven de voorkeur aan elke wedstrijd nieuwe padelballen. Tijdens de WPT worden er iedere wedstrijd altijd nieuwe padelballen gebruikt.

 

Wat is de beste padelbal?

De beste padelbal zal voor elke speler anders zijn omdat elke speler een ander speltype heeft en dus een andere balvoorkeur. Enkele van de beste ballen worden hieronder genoemd en de kenmerken van deze ballen worden uitgelegd. Op basis van deze beschrijving kun je de perfecte padelbal voor jou kiezen.

                                                              

De Head Padel Pro S is de officiële padelbal van de World Padel Tour (WPT). Het merk Head heeft deze bal samen met de beste padelspelers ontwikkeld. De Padel Pro S-ballen zijn het meest geschikt voor spelers die de voorkeur geven aan snelheid in hun spel waarbij de bal vaak stuitert tijdens een punt. Tijdens het spelen blijft het tempo hoog en zijn de rally’s dynamisch. Geen punt is hetzelfde! We raden deze padelballen aan voor spelers van gemiddeld en gevorderd niveau die van snelle ballen houden. Dit merk padelballen bestaat al een tijdje, maar het blijft absoluut een van de beste padelballen die er zijn. Daarom hebben we de Head Padel Pro S uitgeroepen tot de beste padelballen van 2022!

 

                                                              

De Dunlop Padel Pro zijn voor maximale snelheid. De padelballen hebben een lange levensduur en een fantastisch slaggevoel door de hoge kwaliteit van het gebruikte kunststof vilt. De rubberen kern van de padelbal heeft een hoge dichtheid wat drukverlies voorkomt en de duurzaamheid van de bal verbetert.

 

                                                              

De Babolat Padel Tour is geweldig. Babolat heeft veel onderzoek gedaan om de beste padelbal te ontwikkelen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen! Deze Babolat padelballen zijn van goede kwaliteit en gaan lang mee. De kern is gemaakt van hoogwaardig rubber en een mengsel van viltmaterialen. Hierdoor wordt slijtage zoveel mogelijk beperkt en heeft deze bal na 1,5 uur spelen nog steeds power. De bal ligt niet zo hard op de arm en speelt daardoor erg makkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *