Rackets

10 tips voor het kopen van je nieuwe padel racket

Het kiezen van het juiste padelracket lijkt een lastige keuze. Of het nu gaat om de aanschaf van uw eerste racket of het vervangen van een oud racket. Het kan zijn dat er meer aan de hand is dan je denkt. Om ervoor te zorgen dat je snel met het voor jou perfecte racket op de baan staat, hebben we hieronder in samenwerking met PadelShop.com 10 tips op een rij gezet die je kunnen helpen bij je zoektocht naar je nieuwe padelracket.

1. NIVEAU

Voordat u een nieuw racket koopt, dient u zich af te vragen op welk niveau u zich momenteel bevindt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie niveaus: beginner, intermediate en advanced. Als beginner is het belangrijk om eerst een makkelijk racket te kiezen. Hoe langer je speelt en hoe hoger je level zal zijn voor de aankoop van een nieuw racket. Je hebt dan een racket nodig met veel power en minder controle. Je leest verder in dit artikel om erachter te komen welk racket voor elk niveau de beste keuze is.

2. GEWICHT

Gewicht is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Een lichter of zwaarder racket heeft beide voordelen. Een licht racket zorgt voor meer controle. Als je echter kracht belangrijker vindt dan controle, kies dan voor een zwaarder racket.

Daarnaast is er een verschil tussen het gewicht voor vrouwen, mannen en kinderen. Het gewicht voor vrouwen ligt meestal tussen de 350 en 360 gram, voor mannen is het 355 en 360 gram. Bij het kijken naar een kinderracket verschilt het gewicht tussen de 240 en 280+ gram.

LET OP! Gebruik je (over)grips of een beschermer in het frame van het lemmet? Beide kunnen extra gewicht toevoegen, dus houd hier rekening mee als je kijkt naar het gewicht van een nieuw racket.

3. VORM

Er zijn drie vormen van padelrackets: ruitvorm, traanvorm en de ronde vorm. Net als bij het gewicht van het racket heeft elke vorm zijn voordelen:

  • diamant vorm

Dit racket heeft diamantvormige bladen, wat ervoor zorgt dat de bladen meer power hebben maar minder controle. Deze vorm is meer geschikt voor ervaren spelers.

  • Druppelvorm

Een druppelvormig racket heeft een balans tussen power en controle. Het druppelvormige racket is geschikt voor halfgevorderde spelers.

  • Ronde vorm

Rackets met een ronde vorm hebben meestal controle en weinig kracht. Dit is het meest geschikte racket voor de beginnende speler. Veel gevorderde spelers spelen echter nog steeds met deze vorm, dus ronde is niet alleen voor beginners.

4. KERN

Er zijn twee soorten rubber waaruit de kern kan worden gemaakt. De eerste is EVA-rubber, dit rubber is helemaal glad, hard, heeft meer duurzaamheid (gaat langer mee) en geeft een beter gevoel bij het raken van de bal. Hoe harder het racket, hoe meer kracht er naar de bal gaat. EVA-rubber is het meest gebruikte rubber in padelrackets.

Inmiddels is er ook een zachtere versie van EVA-rubber op de markt gekomen, dit is EVA Soft. Aan de andere kant heb je het FOAM-rubber. Dit type rubber is zacht en heeft een kortere levensduur, maar heeft een groter balgevoel en een grotere absorptie van trillingen in vergelijking met EVA-rubber. Zachtere rackets hebben echter meer uitloopsnelheid van de bal bij een lagere balsnelheid, waardoor een trampoline-effect ontstaat.

LET OP! Rackets reageren op temperatuur. Hoe warmer het weer, hoe zachter het racket wordt. Daarom is het bij het kiezen van een racket ook belangrijk bij welke temperatuur je speelt. Koude temperaturen vereisen een zachter racket omdat het harder wordt door de temperatuur. Als je bij warm weer (meer dan 20 graden) met een zacht racket speelt, wordt het racket te zacht en verlies je de controle over de bal.

5. BALANS

Balans zorgt voor meer of minder controle. De balans van het blad verwijst naar het punt waar het gewicht van het blad is geconcentreerd. Er zijn drie soorten balansen: hoog, gecentreerd en onder.

Een hoge balans houdt in dat het gewicht dichter bij het blad van het racket geconcentreerd is, deze balans zorgt voor meer power. Hoge balans is gebruikelijk bij diamantvormige bladen.

Bij een gecentreerde balans bevindt het gewicht zich in het midden (tussen de kop van het mes en je grip). Deze balans zorgt voor meer controle en betere wendbaarheid. Deze vorm van evenwicht komt meestal voor bij druppelvormige bladen, maar komt ook soms voor bij ronde modellen.

Wanneer de balans laag is, wordt het gewicht geconcentreerd dicht bij het handvat van het racket, wat zorgt voor een uitstekende controle en beheersbaarheid. Vooral ronde bladen hebben dit soort balans.

6. DIKTE

Speel niet te dun! Hoe dunner de greep, hoe meer je knijpt. Een padelracket heeft geen gripmaat, maar als je het racket schudt moet je pink er wel tussen kunnen komen. Vrouwen hebben 0-1 overgrip, mannen 1-3 overgrip. Volgens de regels mag het racket zelf niet dikker zijn dan 38 millimeter, dit is tevens de meest voorkomende dikte.

7. AANVULLENDE MATERIALEN

Als je naar het frame kijkt, geeft een stijf frame meer controle over de bal (minder afwijking, dus meer precisie). Een voorbeeld van een stijf frame is een full carbon frame. Een stijf frame gaat ook langer mee.

Wil je meer grip op de bal? Dan kun je het beste een racket kiezen met een structuur op je hoofd. Hierdoor heb je meer grip op de bal en kun je de bal meer slicen en controleren. Dit is ook fijner voor de smash vanuit de kooi aangezien je meer spin aan de bal kunt geven.

8. FREQUENTIE

Vraag jezelf, voordat je een (nieuw) racket koopt, af hoe vaak je van plan bent te gaan spelen. Ben je van plan om slechts af en toe te peddelen? Bedenk dan hoeveel geld je eraan wilt uitgeven. Ben je daarentegen meerdere keren per week op de padelbaan te vinden? Dan is het misschien beter om wat meer geld te investeren en voor een racket met EVA-rubber te gaan. Deze rackets zijn slijtvast en gaan daardoor langer mee.

9. PRIJS

De prijzen van een racket verschillen enorm. Een racket geschikt voor beginners kost ongeveer 60 euro, maar een racket voor de echte profs kan tot 400 euro kosten! De prijs zal dus altijd invloed hebben op de aanschaf van een nieuw racket.

Je moet onder andere rekening houden met de duurzaamheid van een racket. Wanneer een nieuw racket momenteel aan de prijs is maar lang meegaat, is het een goede investering voor later. Begin je net met padel? Dan is het slim om eerst een goedkoper racket voor beginners aan te schaffen.

10. KIJK NAAR DE RECENSIES

Wil je zeker weten of het racket dat je hebt gekozen ook echt is zoals je is verteld? Ga online en lees verschillende recensies. Gebruikers die het racket al hebben gekocht zijn je beste vriend, door over hun ervaringen te lezen weet je ongeveer wat je kunt verwachten bij het kopen van een nieuw racket.

PROBEER VOORDAT JE KOOPT

Voordat je daadwerkelijk een nieuw racket koopt, raden we je aan om het eerst uit te proberen, zodat je weet dat je de juiste keuze maakt. U kunt het beste zelf bepalen of een racket bij u past of niet, maar u moet het wel eerst uitproberen. Bezoek een van onze testcentra in Deventer of Apeldoorn. Ook kunnen onze medewerkers kijken of het racket past bij jouw slag en jouw technische vaardigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *